MEER OVER LEER

Tips en weetjes over leer

Bij Jane*s bags & accessories worden tassen en portemonnees van echt leer, suède en bont verkocht. 

Definitie: Leer (ook: leder) is materiaal dat gemaakt wordt van de huid van (voor vleesconsumptie gebruikte) dieren, bijvoorbeeld koeien of varkens (bron Wikipedia)
Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer en omvat daarom niet de huidlaag. Hierdoor is het minder duurzaam, maar wel zachter dan het standaard leer.    
Bij bont wordt alleen de harenkant van de huid gebruikt. 

Belangrijk om te weten:

    Leer is een natuurproduct. Ieder leersoort maar ook ieder vel van hetzelfde leersoort, heeft eigenschappen en nuances. Het mooie aan leer is dat deze eigenschappen en nuances elke product een uniek karakter en kleur geeft.

    Kleurnuances ontstaan doordat niet alle delen van de huid evenveel kleurstof opnemen. Deze kleurnuances kunnen versterkt worden door bijvoorbeeld een natuurlijk-verfproces of een wax-  of verfproces.

    Het unieke karakter ontstaat deels door het deel van de huid maar ook door littekens, schrammen, steken van insecten en de dichtheid van de poriën.

    Leer is bewerkt met oliën en pigmenten, het is raadzaam om in het begin op te passen met lichte kleren. 

    De zebraprint in onze collectie is ontstaan door een speciale printing met verf. De croco- en snakeprint is ontstaan door een speciale printbewerking in de oppervlaktestructuur.                                                      
Er worden dus geen zebra’s, krokodillen, slangen en andere diersoorten voor gebruikt!


Wij van Jane*s vinden dat een leren tas een mooi bezit is.
Hieronder volgen tips om er dan ook zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

Impregneer je produkt direct na de aanschaf met een daarvoor bestemde spray. Hiermee geef je een goede bescherming tegen vuil en vocht. Spray je produkt regelmatig in en volg de aanwijzingen zoals op de spray staat vermeld. Beter is het regelmatig te sprayen dan in een keer teveel. De spray voorkomt óók het evt. afgeven op andere kledingstukken. Omdat leer met verf de juiste kleur krijgt, kunnen nieuwe leerprodukten in eerste instantie nog iets afgeven en wat kleur verliezen. Pas daarom altijd op met lichte kleding!
Om de kleur van het materiaal op te frissen, kun je een verzorgingsprodukt in kleur gebruiken. 
Reinig zoveel mogelijk droog. Mocht een produkt erg vies geworden zijn, borstel het dan eerste schoon en gebruik daarna een licht vochtige doek om het ergste vuil te verwijderen. Met een doodgewoon gummetje kan je een suède produkt vaak schoon krijgen. Maar ook hier, voorzichtig en rustig gebruiken. Eerst een klein hoekje uitproberen.
Na het reinigen is het van belang je produkt opnieuw te impregneren of te verzorgen met met het juiste verzorgingsprodukt.
Spuit geen parfum, bodyspray, haarlak e.d. En gebruik geen chemische produkten, daarmee kan je het leer beschadigen.
Met deze tips in je achterhoofd zul je heel lang plezier hebben van je nieuwe aanschaf!